wtorek, 1 maja 2018

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO

Pogoda idealna. Majówka zapowiada się wspaniale. Pogoda dopisuje, słonko praży, można spędzać dnie na łonie natury i korzystać z pogody i wolnych dni do woli. Dla ochłody oprócz lodów proponuje przygotować pyszny serniczek na zimno, wspaniale orzeźwia, a robi się go w kilka chwil.  

Składniki:
1 kg sera z wiaderka
3 galaretki brzoskwiniowe

puszka brzoskwiń w syropie
3 łyżki żelatyny 

1 opakowanie herbatników owsianych żurawiną CUKRY NYSKIE
cukier puder do smaku
Wykonanie:

*Na dno tortownicy wykładamy ciastka.

*Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, kroimy w małe kosteczki. Do pozostałego syropu dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia, ale nie do wrzenia. Studzimy. 
* Ser przekładamy do misy miksera, dosładzamy wedle uznania cukrem pudrem. Miksujemy z z serem. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy dokładnie. Dodajemy przestudzony syrop, miksujemy, wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do tężenia. 
*Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia.

7 komentarzy: